İçindekiler
Azerbaycan Bez Kalesi
Azerbaycan Bez Kalesi, Güney Azerbaycan’da Kalibar şehri yakınlarındaki Arasbaran ormanlarında bir dağın zirvesinde yer alan, sarp konumu ve tarihinin ihtişamıyla İran Azerileri için çok önemli bir milli semboldür. Kale Hürremiler hareketinin lideri Babek Hürremdin’in karargâhıydı. Abbasilerle savaşan Babek günümüzde hala Azerilerin gözünde bir milli kahramandır ve her Temmuz ayının ilk haftasında halk kaleye yürüyerek Babek’i anar. Hürremdin hareketi 800’lü yıllarda din anlayışındaki ve milli kimlikteki farklılıklar nedeniyle Arap Abbasiler’e karşı örgütlenmiş bir İran ve Azeri hareketiydi.
Babek’in önderlik ettiği hareket Güney Azerbaycan’dan İran’ın iç kesimlerine kadar ulaşmıştı. Bez Kalesi’ne ulaşım yaşlılar, hastalar ya da yükseklik korkusu olanlar için hiç uygun değildir. Zirveye uzanan uzun yoldaki tarihi basamakların pek çoğu kırılmıştır ve her an aşağıya düşme tehlikesi ile çıkılan bu yoldan başka yol yoktur. Yaklaşık 5 saat süren yukarıya çıkış için uygun botlar giyilmeli, bolca su ve güneşten korunmak için şapka temin edilmelidir.
Babek Kalesi Azerbaycan
Babek Kalesi, ortaçağ askeri mimarisinin çarpıcı bir örneğidir. Irak, Babek’te bir tepe üzerinde bulunan kale, şehre ve çevredeki kırsal alana bakmaktadır. Kalenin surlarının içinde 9. ve 10. yüzyıllara tarihlenen cami, hamam ve kervansaray bulunmaktadır. Bugün Babek Kalesi popüler bir turistik cazibe merkezidir ve modern tasarımla harmanlanmış antik mimarinin bir simgesi olarak hizmet vermektedir.
Babek Kalesi, eşmerkezli kale tasarımının klasik bir örneğidir. En dıştaki duvar 18 metre yüksekliğinde ve 11 metre boyunca uzanıyor. Bu dış duvarın ötesinde 12 metre yüksekliğinde ve 20 metre boyunca uzanan bir iç duvar var. Bu tasarım, saldırganlara karşı mükemmel koruma sağlarken, savunucuların kalenin silahlarına ve malzemelerine kolayca erişmesini sağlar. Ayrıca yerleşim düzeni, muhafızların surların dışından kaleye yaklaşan herkesi görmesini kolaylaştırır.
Babek Kalesi’ne karayolu, demiryolu ve nehir yoluyla ulaşılmaktadır. Yerel yollar, doğrudan tepenin dibinde bulunan kale kapısına çıkar. Ancak merdivenler, ziyaretçilerin 12. yüzyıldan kalma orijinal yapıyı ve 21. yüzyıldaki restorasyon çalışmalarını görebilecekleri ana girişe çıkıyor. Bu girişe bakan korkuluklar da vardır, böylece turistler tüm alanı bir noktadan görebilirler. Kaleye ulaşmanın son yolu, Babak’ın merkezine doğru uzanan bir dizi dar geçitten geçiyor. Tepenin tepesinde, ziyaretçiler kendilerini Babak Kalesi’nin ana girişinin önünde bulurlar – şimdi güvenlik ve görünürlük için modern bir cam duvara sahiptir.
Babek Kalesi’nin içinde, eski sakinleri tarafından kullanılan birkaç salon ve boşluk vardır. . En büyük salon ‘el-hammam al-ilahiyyat’ olarak bilinir. Bu salon, iki yıl önce Bağdat’ta savaşırken ölen kardeşini onurlandırmak için Alid al-Malik ibn Athal al-Hilli’nin emrinde 1072’de inşa edildi. Babek’in padişahı ile tebaası arasındaki toplantılar için bir cami ve toplantı salonu olarak da hizmet vermiştir. Diğer salonlar arasında misafirler için bir daire olan ‘el-beyt’ veya ‘ev’; anahtarların saklandığı ‘el-biruniya’; kitapların saklandığı ‘el-kuttab’; konukların uyuduğu ‘el-jami’a’; ve sultanın ailesinin yaşadığı yer olan ‘el-qasr’.
Babek Kalesi’nde ayrıca çeşitli restoranlar, hediyelik eşya dükkanları, bir otel ve yıl boyunca kültürel festivallere ev sahipliği yapan bir amfi tiyatro bulunuyor. Ayrıca avlusunda, Babak Kalesi’nin tepedeki konumunda ilk kez şekillendiği MS 762’ye – inşa edildikten yaklaşık 150 yıl sonra – tarihlenen güzel bir çeşme vardır.
Bugün Irak’ın en popüler turistik yerlerinden biri olan Babek Kalesi, yüzyıllardır antik kültürün modern tasarım fikirleriyle harmanlanmış bir simgesi olarak varlığını sürdürüyor. Tasarımı, savunmayı kolaylaştırırken, iç dekorasyonu ziyaretçilerin ilk elden deneyimlemelerini hoş ve rahat hale getirir. Gerçekten de insan zekasının, yaratıcılığının ve işçiliğinin tarihin en büyük örneklerinden biri!
Zirvedeki Manzara
Ziyaretçiler zirveye ulaşıp manzaraya şahit olduklarında, bu sarp coğrafyada, çetin zirvede ihtişamlı bir kale inşa etmiş olanları hayret ve saygıyla anarlar. Tepeden görülen harika Arasbaran ormanları, dağlar, kayalıklar ve mekanın tarihi atmosferi bir araya geldiğinde Bez Kalesi her ziyaretçiye nefes kesici bir deneyim yaşatmaktadır. 2300 – 2600 rakımları arasında inşa edilmiş kale, 600 metreye ulaşan derinlikte koyaklarla çevrilidir. Kale Sasaniler döneminde bazı değişikliklere uğramıştır.