İçindekiler
Azerbaycan Coğrafi Konum
Azerbaycan Coğrafi Konum, Azerbaycan Kafkas’ların binbir değerli incisinden en güzelidir. Özelliklerini saymakla bitiremeyeceğiniz bu ülke topraklarında birbirinden farklı fiziki ve coğrafi bölgeler olduğundan, ülke toprakları vilayetlere ayrılmaktadır. Büyük Kafkas, Küçük Kafkas, Kür-Aras, Lenkeran ve Orta Aras bu bölgelerin isimlerini oluştururlar. Oluşturdukları bu bölgelerin ayrılmasının sebebi de tabi ki sahip oldukları farklı özelliklerdir. Azerbaycan her yönden büyük özelliklere sahip bir ülke olmasını dünyada var olan 11 iklim çeşidinden 9’una ev sahipliği yapmasıyla da göstermektedir.
Azerbaycanın Enlem ve Boylamları
Azerbaycan 38°-25 kuzey enlemleri ile 44°-50 doğu boylamları arasına konumlanmış, sınırının uzunluğu 3600 km olan bir ülkedir. Azerbaycan 657 metre deniz seviyesinden yüksekte bulunmaktadır ve topraklarının %50’si dağlık alanlardır. Dağlık alanları Büyük Kafkas, Küçük Kafkas ve Talış dağlarından meydana gelmektedir. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin en yüksek noktası Tufandağı’dır. Tufandağı’nın yüksekliği ise tam 4489 metredir. Bu dağların yanı sıra ülkede bulunan Hinadağı, Delidağı ve Kedidağı da bölgenin önemli dağlarındandır.
Düzlük alanlarına gelecek olursak ise Kura-Aras Ovası ülkenin en büyük düzlüğüdür. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin oluşan yıllık ortalama sıcaklığı 10 C°’nin üzerindedir. Ülkede bulunan en büyük göl 17,5 km² ile Hacıkabul Gölü’dür. Ülkenin bu doğal güzelliklerini seyre doyulmaz bir şekilde her mevsim ziyaret etmeniz tavsiye edilir. Azerbaycan’ın tüm dallarda çeşitlilik gösteren bölümlerine sahip üniversitelerinde eğitim alanlar, nadide güzelliklerinden faydalanma olanağına da sahip olmaktadırlar.
Azerbaycan Coğrafi Konumu Özellikleri Neler?
Azerbaycan, Hazar Denizi bölgesinde bir ülkedir. Aynı zamanda Gürcistan, Rusya ve İran ile birlikte Kafkasya bölgesinin bir parçasıdır. ‘Azerbaycan’ ismi Farsça’da ‘Azerbaycan ülkesi’ anlamına gelir ve Arapça ‘Azarbayjan’ adından türemiştir. Karayla çevrili ülke 647.900 mil karelik bir alanı kaplar ve 2016 itibariyle 9.2 milyon nüfusa sahiptir. Azerbaycan cumhurbaşkanı, tek kamaralı bir parlamento ve bir Yüksek Mahkeme ile bir cumhuriyettir. Başkenti Bakü ve en büyük şehri Tiflis’tir. Ülkenin resmi dili Azerice’dir ve dini İslam’dır.
Hazar Denizi’nin güney kıyısında yer alan Azerbaycan, batıda İran, kuzeyde Rusya, kuzeydoğuda Gürcistan, kuzeydoğuda Ermenistan ile komşudur. doğu ve Türkiye güneyde. Toprakları iki ana coğrafi bölgeden oluşur: Ciscaucasia ve Kafkas Arnavutluk. Kafkas Dağları, kuzeydoğudan güneybatıya doğru Azerbaycan topraklarından geçer; Avrupa’nın en yüksek dağı olan Elbrus Dağı bu bölgede nöbet tutuyor. Hazar Denizi, İran’ın Basra Körfezi kıyı şeridi ile birlikte Azerbaycan’ın en batı noktasını sınırlar. Başkent Bakü, Hazar Denizi boyunca Abşeron Yarımadası’nda yer almaktadır.
Azerbaycan’da iklim bölgeye göre değişir; Kuzeydoğu ve Uzak Doğu bölgelerinde çoğunlukla ılıman ve ılıman, Khansar ve Shamkhurd gibi dağlık bölgelerde daha soğuk bir iklime sahiptir. Uzak Batı bölgesinde, denize yakınlığı nedeniyle subtropikal bir iklim hakimdir. Bu bölgede kış aylarında – Kasım’dan Şubat’a kadar – yoğun kar yağışı görülür, ancak günlük hayatı etkilemez. Bahar, bu mevsimde havaların daha sıcak olması nedeniyle Azerbaycan’ın diğer bölgelerine kıyasla bu bölgede normalden daha geç gelir.
Azerbaycan’ın doğal kaynakları arasında doğalgaz, petrol, mermer, bakır, altın, çinko, tarım arazileri ve daha fazlası bulunmaktadır. Azerbaycan’ın eski Sovyet topraklarının altında önemli doğal gaz rezervleri bulunmaktadır; ancak, ticari kullanım başlamadan önce daha fazla araştırma yapılması gerekecektir. Ayrıca ülke genelinde hem sanayide hem de tarımda kullanılan metalleri üreten altın ve bakır madenleri bulunmaktadır. Tarım arazileri ağırlıklı olarak buğday, arpa ve mısır gibi tahılların yanı sıra kayısı ağaçları ve daha yeni geliştirilen asmaların bulunduğu meyve bahçelerinden oluşmaktadır. Hem iç tüketim hem de ihracat için tavuk eti üreten tavuk çiftlikleri de var.
MÖ 7000’den beri Avrasya’nın en eski uygarlıklarından biri olan Azerbaycan, tarihi boyunca M.Ö. 1979’dan beri NATO’nun yeni üyelerinden biri olan Azerbaycan, hem Birleşmiş Milletler (BM) hem de Avrupa Konseyi (COE) üyeliği aracılığıyla uluslararası ilişkilere aktif olarak katılmaktadır. Aktif bir deprem kuşağında yer almasına ve kişi başına düşen CO2 emisyonunun en yüksek düzeylerinden birine sahip olmasına rağmen, Azerbaycan zengin doğal kaynakları ve ılıman iklimi sayesinde yüksek yaşam standartlarını korumaktadır.