Azerbaycan Hakkında

Azerbaycan Hakkında

Azerbaycan hakkında duyduğumuz sözler ya da haberler ülkenin son derece uygun bir yapıya sahip olduğunu pekiştirmektedir. Her daim...

Azerbaycan Hakkında

Azerbaycan hakkında, Türk devleri arasında demokratik ve laik olarak kurulan ilk devlet olma özelliğini taşıyan Azerbaycan, 1918 senesinde “Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti” ismiyle kurulmuştur. 1920-1991 yıllarında Sovyetler Birliği yönetiminde olan günümüzün Azerbaycan Cumhuriyeti, 1991 senesinde nihayet bağımsız yapısına kavuşmuş ve Azerbaycan tarihi açısından büyük bir hamlenin yapılmasına neden olmuştur. Azerbaycan başkenti Bakü’nün bir kültür başkenti olmasıyla birlikte Azerbaycan Cumhuriyeti demokratik ve laik yönetim tutumuyla da Avrupa’nın dikkatini çeker hale gelmiştir.

Birleşmiş Milletler, AGIT ve IMF gibi kuruluşlarda üyeliği bulunan Azerbaycan, diğer yedi Türk Cumhuriyet arasında Türkiye’yle en sağlam bağlara sahip olan ülke olarak da dikkat çekmektedir. Azerbaycan kültürü ile Türkiye’nin özellikle Anadolu topraklarındaki sentez yaşam kültürü, “iki devlet bir millet” gibi düşünce yapılarının oluşmasını ve her iki ülkedeki siyasetçilerin ve aydınların birçok alanda işbirliği içerisine girmesine neden olmuştur. Günümüzde bu beraberlik ekonomik açıdan da iki ülkenin ayrılmaz bağlarla birbirine kenetlenmesini sağlamıştır.

Azerbaycan yasam kültürünün geniş bir coğrafyaya yayılmış olmasına rağmen Azerbaycan dili konuşan 65 milyon Azeri’nin sadece 10 milyonu günümü Azerbaycan topraklarında ikamet etmektedir. Parçalanma süreci geçirerek topraklarının büyük bir bölümünü kaybeden Azerbaycan, tüm bu gelişmelere rağmen ekonomik ve siyasal alanlarda gelişim göstermeyi başarmış ve Azerbaycan Bakü pek çok yabancı ülkenin ilgi odağı haline gelmiştir. 158 ülkeyle diplomatik ve ekonomik ilişkiler içinde olan Azerbaycan Respublikasi, bunun dışında 38 tane uluslararası kuruluşa da üyedir.

Azerbaycan Hakkında

Azerbaycan Hakkında

Sirvansahlar Sarayi (Azerbaycan-Bakü)

Azerbaycan Hakkında, milattan önceki dönemlere dayanan tarihinde Oğuzların göç ettiği bölge olarak da bilinen ve Anadolu’nun Türkleşmesine de yardımları çok büyük olan Azerbaycan, yüzlerce yıllık Türk geleneğinden asla kopmadan kimliğini muhafaza etmeyi başarmıştır. Türklerin Müslümanlıkla tanışması ile birlikte Azerbaycan dini de İslam olarak kalmış ve tarihte birçok Türkçülük akimi da Azerbaycan’daki Müslümanlık üzerinden kurulmuştur.

Günümüzde hem Azerbaycan Alfabesi hem de Azerbaycan lehçesi ile Türkiye ile birçok benzerlik gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti, beraber yaşadığımız tarihten beslenerek Türkiye açısından büyük öneme sahip olan bir statüde yer almaktadır. Azerbaycan ulaşım hattı, antik çağlarda yapılan arkeolojik eserleri görmek ve ilk insanların inşa ettiği düşünülen Gobustan’i incelemek isteyen birçok yabancı turist ve bilim insaninin yoğun kullandığı bir hat haline gelmiştir.

Qiz Qalasi-Kiz Kulesi (Azerbaycan-Bakü)

Azerbaycan sahip olduğu geniş kültürel ve sosyal imkan haricinde bilhassa Türkiye vatandaşlarının sıcak karşılanması nedeniyle ülkemizden de birçok kişinin ortak noktası haline gelmiştir. Azerbaycan websiteleri ziyaretçi arasında artık birçok yabancı da bulunmakta ve sokaklarda Azerice konuşan yabancıların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin diğer ülkelerle yaptığı ticari anlaşmalar sayesinde değer kazanan Azerbaycan para birimi, birçok yatırımcının tercihi haline gelmiştir. Turizme de büyük önem veren Azerbaycan ulaşim açısından deniz, hava, kara ve demir yolları kalitesini geliştirerek, ülkemizden Azerbaycan Bakü’ye gidenlerin büyük bir konfora sahip olmasını da sağlamıştır.

Azerbaycan wiki gibi internet sitelerinin yoğun ilgi görmesinden Azerbaycan Cumhuriyeti’ne olan ilginin büyük oranda arttığı anlaşılırken, sosyal ve kültürel alanlarda da büyük ölçekli değişimler yaşanmaktadır. Ayrıca Azerbaycan yaşam alanları arasında önemi çok büyük olan Hazar Denizi bölgesi de, ülke için hem deniz taşımacılığı açısından hem de turizm açısından en önemli yerlerinden biri haline gelmiştir. Azerbaycan Bakü ile yoğun bir nüfusa ev sahipliği yapmasına rağmen trafik problemleri önceden düşünülmüş ve modern metro hizmetleri ile ulaşım sorunu büyük oranda çözülmüştür.

Hazar Denizi

Azerbaycan Cumhuriyeti ekonomisinde çok büyük önemi olan petrol ve doğalgaz alanı, ülkenin zengin rezervlerinin modern tesislerle işlenmesi ile birçok yabancı ülkeye enerji satılmasını sağlamıştır. Azerbaycan dili açısından da Türk dilleriyle büyük bir benzerlik taşıdığından, ülkenin eğitimi birçok Türk öğrenci açısından öncelikli tercih haline gelmiştir. Okur yazarlık oranı %99,5’e kadar gelen ülkede, eğitim alanında yapılan yatırımlar hız kesmeden devam etmektedir.

Azerbaycan hakkında, müzelerinden yükseköğretim kurumlara, kütüphanelerinden kültür merkezlerine kadar binlerce kültür ve eğitim imkanının bulunduğu Azerbaycan Respublikasi, farklı kültürlerden gelen insanların oluşturduğu çok uluslu bir yapıya da sahiptir. Halkın farklı kültürlerden gelen bir yapıya sahip olmasının dışında birçok yabancı öğrencinin de yükseköğretim için ülkeyi tercih etmesi, Azerbaycan dili dışında İngilizce, Türkçe ve Rusça gibi dillerde eğitim programlarının da açılmasına neden olmuştur. Azerbaycan Bakü’nün bir Caz müzik merkezi haline gelmesi, ülke vatandaşlarının sanatla ne kadar ilgili olduğunun en büyük göstergesidir.

Park (Azerbaycan-Bakü)

Azerbaycan Hakkında, Beraber yaşadığımız binlerce yıllık tarihimizin kültürel etkileriyle sizlere unutulmayacak anılar edinmenizi sağlayacak Azerbaycan, kültürel zenginliği ve tarihsel dokusuyla size farklı deneyimler vaat etmektedir. Avrupa standartlarında yükseköğretim sunan ve üniversitelerinin eğitimi denk sayılan Azerbaycan eğitiminden yararlanmak için biran önce yurtdışı eğitimin tek yetkili adresi olan Eurostar Yurtdışı Egitim Merkezi’nin profesyonel ekibiyle irtibata geçin.

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!