Azerbaycan Nerede?

Azerbaycan Nerede?

Tercihlerinizi yapmadan önce Azerbaycan nerede? şeklinle sorularınız olabilir. Azerbaycan Kafkasya’da yer alan bir ülkedir. Doğu Avrupa...

Azerbaycan Nerede?

Azerbaycan Nerede? Gelişmekte olan ülkeler arasında tüm dünyanın gözü önünde olan ülkenin tarihi, kültürel yapısı, ekonomisi kadar coğrafi konumuyla da çok özel konumda bulunmakta. Kafkasya’da yer alan Azerbaycan Avrupa ile Asya arasında stratejik bir noktada bulunmakta. Tam olarak Kafkasya’nın güneyinde yer alan Azerbaycan ayıca Hazar Denizi’nin kıyısında yer alarak önemli bir sahil bandına sahip durumda.Kafkasya’da Ermenistan, Gürcistan, İran ile kara komşusu olan Azerbaycan’ın ayrıca Türkiye ile de kara sınırı bulunmakta.

Bu ülke ayrıca Hazar Denizi’ne kıyıları bulunan Kazakistan, Türkmenistan ile de komşu durumda. Bu coğrafi konumuyla stratejik önemli bulunan bir noktada bulunan Azerbaycan komşusu olduğu ülkeler ile de geniş bir coğrafyada etkin durumda. Azerbaycan Kafkasya’nın güneyinde büyük bir alanda yer alırken ayrıca kendisine bağlı olan ve sınırları içerisinde yer alan Nahçıvan özerk bölgesi ile de Türkiye’ye kısa bir kara sınırı bulunmakta. Yani kara ulaşımın yer aldığı Türkiye’ye komşu ülke konumunda bulunmakta.

Türkiye-Azerbaycan Yakınlığı

Bu nedenle arabayla dahi ulaşımın bulunması nedeniyle Türkiye ile bağlarını hiç bir zaman koparmamış yakın bir ülke konumundadır. Bu yakın konum nedeniyle Türkiye’de Azerbaycan’da iş yapmak isteyenlere, burada yaşamını sürdürmek isteyenler, Azerbaycan üniversitelerinde eğitim görmek isteyen öğrenciler için her zaman ilk planda yer alan ülkeler arasındadır. Ülke Kafkasya’da oluşuyla, hem Hazar Denizi’ne kıyısı bulunmasıyla hem de Türkiye’ye bu kadar yakın konumuyla bu ülkede gelecek planlayanlar için ilk sıradaki ülke olmaya devam ediyor.

 

Azerbaycan Tam Olarak Dünyanın Neresinde?

Yaklaşık 9.000 mil karelik bir arazi alanına sahip olan Azerbaycan, Kafkasya bölgesindeki en geniş millettir. Ülke ayrıca Hazar Denizi ve dokuz ili de içeriyor. Başkent Bakü, üç yüz binden fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Azerbaycan, Ermeni, Kürt ve Yunan topluluklarının yanı sıra bir dizi Rus gurbetçinin bulunduğu etnik olarak çeşitli bir millettir. Zengin bir tarihe sahiptir ve Kafkas bölgesinde bir sanat ve kültür merkezi haline gelmiştir.

Hazar Denizi’nde yer alan Azerbaycan, Rusya’yı kuzey ve kuzeybatı ile sınırlamaktadır. Azerbaycan’ın kıyı şeridi, deniz sınırı olmasının yanı sıra, endüstriyel alanlardan su kirliliğini önlemek için doğal bir bariyer görevi görüyor. Ulus coğrafi olarak Büyük ve Küçük Kafkas dağ sıraları ile bölünmüştür; ilki Avrupa’nın en büyük gölüne ev sahipliği yaparken, ikincisi Elbruz Dağı’na ev sahipliği yapıyor. Her iki dağ da Kafkas bölgesini bu kadar ünlü yapan şeyin bir parçasıdır. Azerbaycan doğal güzelliğinin yanı sıra dünyanın en eski uygarlıklarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin başkenti Bakü, o dönemden Neolitik Çağ’a kadar uzanan birçok kalıntıyı koruyor.

Ülke, Ekim 1991’de çok partili sisteme ve geniş sosyo-ekonomik özgürlüklere sahip bağımsız bir cumhuriyet oldu. Eski cumhurbaşkanı Abulfaz Elçibey, iki yıl sonra Azerbaycan’ı Birleşmiş Milletler’in aktif bir üyesi haline getiren demokratik reformları başlattı. Bugün bu ülke, hem Rusya hem de Çin ile güçlü diplomatik ilişkiler sürdürüyor. Ülke ayrıca İran ve Türkiye ile dostane ilişkiler sürdürüyor. Azerbaycan, iki yılda bir Hazar Oyunlarına ev sahipliği yapmanın yanı sıra, Formula 1 yarışları ve güreş yarışmaları gibi küresel spor etkinliklerine de ev sahipliği yapmıştır.

Azerbaycan ekonomisi büyük ölçüde petrol üretimine dayalıdır; ancak doğalgaz da gelirine katkı sağlıyor. Kafkasya bölgesindeki stratejik konumu nedeniyle Azerbaycan aynı zamanda bölgesel bir ticaret merkezi haline geldi. Ülkenin başkenti, Çin ve Hindistan’ın yanı sıra Avrupa’nın her yerinden mal ithal ettiği Güneydoğu Avrupa’nın en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapıyor. Azerbaycan bu liman üzerinden mal ithalatının yanı sıra bakır, koklaşabilir taş kömürü ve molibden cevheri gibi emtiaları da Avrupa’ya ihraç etmektedir.

Bu ülke petrol zenginliğine rağmen en önemli yatırım aracı olarak gördüğü eğitime büyük yatırımlar yapmaktadır. Bakü dışındaki eğitim tesisleri çoğunlukla sanayi bölgelerine hizmet ediyor, ancak Bakü, yakınlarda faaliyet gösteren petrol rafinerilerine rağmen yüksek yaşam standardını koruyor. Lise sistemi, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğe (STEM) verdiği önem nedeniyle Asya’nın en iyileri arasında yer almaktadır. Bakü’de sadece uluslararası öğrencileri kabul eden bir üniversiteleri varken, ülke genelinde hem kendi vatandaşlarını hem de yabancı öğrencileri aynı şekilde kabul eden düzinelerce üniversite var. Ayrıca, başkentlerinde bulunan ve kendi ülkelerindeki uyrukları veya vatandaşlık durumlarına bakılmaksızın yalnızca yerel öğrencileri kabul eden birkaç üniversite vardır.

Dünyadaki diğer petrol zengini ülkelerle bazı benzerlikler taşımasına rağmen, Azerbaycan’ın bağımsız ruhu onu bu kıtadaki diğer Müslüman ülkelerin çoğundan farklı kılıyor. Bu ülke, antik tarihinden eğitim sistemi gibi modern yeniliklere kadar, herhangi bir küresel etkin noktanın imreneceği zengin bir kültüre sahiptir. Bol doğal kaynaklar ve vasıflı işgücü ile Azerbaycan, kendi başına daha da büyük bir ekonomik güç merkezi olmak için gereken her şeye sahiptir!

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!