Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan Coğrafi Konumu, Azerbaycan coğrafi konumu açısından ele alınacak olursa, konum özellikleri olarak bu şekildedir. Azerbaycan 38°-25 kuzey enlemleri ile 44°-50 doğu boylamları arasındaki coğrafi bölgeye yerleşmiştir. Sınırların uzunluğu 3600 km’den oluşmaktadır. Azerbaycan 657 metre deniz seviyesinden...

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan coğrafi konumu açısından ele alınacak olursa, konum özellikleri olarak bu şekildedir. Azerbaycan 38°-25 kuzey enlemleri ile 44°-50 doğu boylamları arasındaki coğrafi bölgeye yerleşmiştir. Sınırların uzunluğu 3600 km’den oluşmaktadır. Azerbaycan 657 metre deniz seviyesinden yüksektir ve topraklarının % 50’si dağlık alanlardan oluşmaktadır. Dağlık alanlar Büyük Kafkasya, Küçük Kafkasya ve Talış dağlarından meydana gelmektedir. En yüksek yeri Tufandağı’ 4489 metre olarak ölçülen Azerbaycan coğrafi konumunu oluşturmaktadır. Hinal dağı, Deli dağı, Kedi dağı önemli dağları arasındadır.

Kura-Aras Ovası en büyük düzlük ovası olarak karşımıza çıkmaktadır. Azerbaycan iklimi dünyadaki 11 iklim çeşidinden 9 unun çeşitliliğine sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklığı 10 derecenin üzerindedir. En büyük gölü 17,5 km² ile Hacı kabul Gölü’dür. Azerbaycan’ın en uzun nehri 1364 km Hazar Denizi’ne dökülen Kura Nehri’dir. Kura’nın bir kolu olan Aras nehri ise oldukça fazla uzunluğa sahip olup 1072 km’dir. Azerbaycan coğrafi konumu açısından bulunduğu bölgeye göre karasal iklime sahiptir.

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan Coğrafi Bölgesi

Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Azerbaycan Avrupa ve Asya kıtaları arasında yer almakla beraber, bu bölgeye Güney Kafkasya adı verilir. Komşuları; kuzeyde Rusya ve Gürcistan olmakla beraber, batısında Ermenistan bulunur. Güneyinde ise İran bulunur. Güney batısında Türkiye yer alır. Ayrıca doğusunda Hazar Denizi’ne de kıyısı vardır. Kısaca Azerbaycan coğrafi konumu açısından bu şekildedir.

 

Azerbaycan Coğrafyası

Azerbaycan, Avrasya’nın Kafkasya bölgesinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Güneyde İran, kuzeyde Türkiye, batıda Gürcistan ve doğuda Ermenistan ile sınır komşusudur. Azerbaycan’ın toplam alanı 88.400 mil karedir; arazi alanı 81.200 mil kare ve su alanı 7.200 mil karedir. Ülkenin kalbi, Azerbaycan nüfusunun çoğunun yaşadığı Hazar Denizi’nin iç havzasıdır. Başkent, Hazar kıyısında bulunan Bakü’dür. Bakü’nün adı, bir zamanlar Bakü’nün şimdi oturduğu yerde Eski Bakü Körfezi bulunduğundan, Türkçe körfez kelimesinden türemiştir.

Azerbaycan’ın neden bu kadar önemli olduğunu anlamak için bulunduğu konumu dikkate almak önemlidir. Azerbaycan, birkaç Orta Asya alt bölgesinin – Kazakistan, Türkmenistan ve İran – kavşağında yer almakta ve aynı zamanda birçok önemli ulaşım rotasına ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin: Bakü’nün uluslararası havalimanı İstanbul, Moskova ve Tahran’dan uçuşlar alıyor. Ek olarak, Azerbaycan birkaç büyük petrol ve gaz sahasının merkezine yakındır. Bu kaynaklar, Azerbaycan’a son yıllarda önemli bir ekonomik büyüme sağladı ve eğitim ve altyapı gelişimine yatırım yapmasına izin verdi.

Azerbaycan, kışları ılıman, yazları serin olan karasal bir iklime sahiptir. Hazar Denizi, doğal bir yalıtkan sağlayarak sıcaklıkları yumuşatır; bu, sıcaklıkları yıl boyunca bile korur. Tek gerçek istisna, olağanüstü kuru mevsimlerdir. Bununla birlikte, o zaman bile, serinleyen paraşüt bulutları genellikle ısıdan kurtulma sağlar. Bu serin mevsimlerde insanlar ayrıca Bakü’de veya Hazar kıyısında deniz kenarındaki kaplıcaları veya spor salonlarını ziyaret ederek yaz sıcağından kurtulmaya çalışırlar.

Bakü, tatil dışı bir deneyim arayan turistler için Avrupa’nın en popüler şehirlerinden biri olarak ortaya çıktı. Eski Kenti, onu geliştiricilerden koruyan hükümet düzenlemeleri sayesinde orijinal karakterinin çoğunu koruyor. Diğer popüler yerler arasında, Bakü’nün ünlü sahil bulvarı boyunca uzanan Abşeron Adası ve Haydar Abşeron III Bulvarı bulunmaktadır. Şehrin bu bölümündeki Arawak Çayı, ziyaretçileri doğaya daha da yakınlaştıran ve herhangi bir kentsel ses veya manzaradan uzaklaştıran bir palmiye labirentine sahiptir.

Azerbaycan, İran’a yönelik yaptırımlar nedeniyle çeşitli ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalsa da, stratejik konumu onu Orta Asya’da vazgeçilmez bir ülke haline getiriyor. Büyüyen ekonomisini destekleyen doğal kaynaklarla, birçok Orta Asyalı, bu kaynaklardan yararlanmak için son yıllarda oraya göç etti. Uluslar ekonomilerini çeşitlendirmenin yollarını ararken, Azerbaycan’ın eşsiz konumu ve kaynakları sayesinde bunu zaten başardığını görüyorlar.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!