Azerbaycan Cumhurbaşkanı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Ülkenin başındaki en büyük yönetici olan cumhurbaşkanı ülkenin birlik ve beraberlik konusundaki en büyük rolü oynayan kişidir. Azerbaycan da şuanda bu mevkide bulunan İlham Aliyev de bu görevi son derece başarılı bir şekilde yerine getirmektedir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçerken ne kadar...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı

Ülkenin başındaki en büyük yönetici olan cumhurbaşkanı ülkenin birlik ve beraberlik konusundaki en büyük rolü oynayan kişidir. Azerbaycan da şuanda bu mevkide bulunan İlham Aliyev de bu görevi son derece başarılı bir şekilde yerine getirmektedir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçerken ne kadar yerinde bir karara imza attığını şuanda son derece iyi anlamaktadır.

Devletin başında duran kişi milleti için her zaman en iyisini düşünmektedir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı da bunun bilincindedir. Her zaman halkının çıkarlarını son derece iyi korumuştur. Ülkesini de dünyada son derece iyi temsil etmektedir. Azerbaycan da bu yüzden çok şanslıdır. Bu görevi yöneten bir çok kişi tarafından da örnek alınması gereken bir kişidir. Göreve başladığı günden beri halkı tarafından son derece sevilmektedir. Onunda bu konuda çabaları her zaman sonuç göstermektedir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı

Başarılı Yönetim

Azerbaycan da bulunan ister yerli halk isterse de yurt dışından gelen insanlar ülkedeki bu yönetim anlayışını görünce ne kadar değerli bir yerde bulunduklarını anlamışlardır. Ülkelerinde de bu yönetimi görmek için her zaman umut beslemektedirler. Halkın ve yönetimin bu kadar iyi anlaşabildiği bir ülkede yaşamak herkes için bu kadar kolay değildir. Ama insanlar bunu burada son derece başarılı bir şekilde yönetmektedir. Ülkenin geleceği için son derece emin adımlar atılmaktadır. Herkes el ele vererek geleceklerini bir arada inşa etmeye çalışmaktadır. Son derecede başarılıdırlar.

 

Azerbaycan İlk Cumhurbaşkanı

Mustafa Qəzada, bağımsız Azerbaycan’ın ilk cumhurbaşkanıydı. 2 Ağustos 1930’da Azerbaycan’ın Gazeta köyünde doğdu. 1951’de Azerbaycan’ın Arapça eğitim veren üniversitesinden hukuk diploması aldı. Mezun olduktan sonra, Sovyetler Birliği Savunma Bakanlığı’nın Orta Asya bölümünün bir parçası oldu. 1957 yılında bölüm başkanı oldu ve daha sonra müdürü oldu. Bu sıfatla, Sovyetler Birliği’nin Orta Asya cumhuriyetleri için askeri personelin eğitiminden sorumluydu. Ayrıca 1960’larda Afganistan’da bir tümen komutan yardımcısı olarak çalıştı. Daha sonra, Sovyetler Birliği’nin Moskova’daki genelkurmay başkanının danışmanı oldu. Ayrıca, Başkan Qəzada, Sovyet Savunma Bakanlığı’nın dergisinde editör olarak ve Kiev’deki SSCB ordusunun Askeri Akademisi’nde eğitmen olarak çalıştı.

Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandıktan sonra, Cumhurbaşkanı Qəzada bağımsız Azerbaycan’ın ilk cumhurbaşkanı oldu. Bu görevi 11 Ekim 1991’den 20 Aralık 1995’e kadar sürdürdü. Kabinesi, parlamento tarafından seçilen otuz üyeden oluşuyordu. Mustafa Qəzada, ikinci döneminde, partilerin kurulmasına izin vererek ve bir başkanlık hükümet sistemi kurarak siyasi reformu destekledi. Ancak partisi içindeki anlaşmazlıklar nedeniyle reformlarını hayata geçiremedi. Sonuç olarak, partisinin desteğini kaybetti ve gerekli reformları gerçekleştiremedi.

Cumhurbaşkanı Qəzada görevinden ayrıldıktan sonra Hasan İmert, 20 Aralık 1995’ten 18 Ekim 1998’e ve 19 Ekim 1998’den 27 Nisan 2003’e kadar iki dönem Azerbaycan cumhurbaşkanı oldu. İmert, cumhurbaşkanlığına ekonomik büyümeyi teşvik ederek başladı ve yabancı yatırımı ülkesine çekiyor. Ayrıca ülkesinin ilk cumhurbaşkanlığı konutunu planladı ve elliden fazla ülke ile diplomatik ilişkiler kurdu. İmert ayrıca bu süre zarfında Azerbaycan’ın savunma yeteneklerini geliştirmek için askeri bütçeleri artırdı ve Kosova ve Bosna-Hersek’te barışı koruma misyonlarını destekledi.

Cumhurbaşkanı İmert, başarılı bir ilk dönem geçirmesine rağmen, kısa cumhurbaşkanlığı nedeniyle cumhurbaşkanlığı konutunun inşaatını tamamlamak için yeterli zamanı bulamadı. Ayrıca, Ermenistan’ın bu süre zarfında bazı Azerbaycan topraklarını işgal etmesinden sonra Azerbaycan’daki bazı etnik gruplar arasında huzursuzluk yaşandı. Sonuç olarak, Başkan İmert’in bu sorunları çözmeye çalışırken konutunun inşaatı durduruldu. Görevden ayrıldıktan sonra, İmert cumhurbaşkanlığı ofisini engelli çocuklara yardım eden hayır kurumlarına bağışladı ve bu da kendisine Azerbaycan’da iyi bir tanıtım sağladı.

Cumhurbaşkanı Qəzada, diplomasi ve savunma yoluyla diğer ülkelerle ilişkiler kurmanın yanı sıra, Azerbaycan lideri olarak görev yaptığı süre boyunca ekonomik büyüme ve demokrasiye yönelik reform için çalıştı. Ancak resmi ikametgahının inşaatının tamamlanmasındaki gecikmeler ve Ermenistan ile Azerbaycan toprakları üzerinde devam eden anlaşmazlıklar nedeniyle bu çabalarının çoğunda başarısız oldu. Bu aksiliklere rağmen Mustafa Qəzada, halkını her şeyden önce temsil etmekten gurur duyan saygın bir devlet adamı olarak anılır.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!