Azerbaycan Köroğlu Kalesi

Azerbaycan Köroğlu Kalesi

Azerbaycan Köroğlu Kalesi, Azerbaycan’a genel olarak baktığımızda çok sık karşılaştığımı tarihi yapıları kalelerdir. Azerbaycan’ın Köroğlu kalesi de Azerbaycan’ın Gedebey şehrinin Galakend köyünde inşa edilmiştir. Kale taş olmasına rağmen gösterişlidir. Kale dağlık bir arazi üzerinde inşa edilmiştir. Köroğlu Kalesi...

Azerbaycan Köroğlu Kalesi

Azerbaycan Köroğlu Kalesi, Azerbaycan’a genel olarak baktığımızda çok sık karşılaştığımı tarihi yapıları kalelerdir. Azerbaycan’ın Köroğlu kalesi de Azerbaycan’ın Gedebey şehrinin Galakend köyünde inşa edilmiştir. Kale taş olmasına rağmen gösterişlidir. Kale dağlık bir arazi üzerinde inşa edilmiştir. Köroğlu Kalesi tam bir resmi kayıt bulunmasa da 1030 yıllarında inşa edildiği düşünülmektedir. Köroğlu’nun bu kaleyi kendine sığınak olarak kullandığı rivayetler arasında olduğundan kaleye Köroğlu kalesi denilmiştir. Öyle ki Köroğlu Azerbaycan’ın Robin Hood’u olarak bilinir.

Azeri halkında kale anlayışı bir başka değer taşımaktadır. Azeri halkı yüzyıllık değerlerini sahip çıkarak kalelerini ziyaretçilerine açarak tarihini turistlerle paylaşarak daha iyi anlaşılmayı hedefliyor. Azerbaycan tarihinde her kale kendi sırlarını kendi içinde tutar. Ve yine Azeri ayrı bir değer Azerbaycan Köroğlu’na ayrı bir değer vererek onu yüceltir ve tarihinin en güzel köşesinde yer vererek onun kalesini topluma tanıtır. Gerçekten Köroğlu Kalesi görülmeye değer bir Azeri kalesidir. Kaleyi görenlerin büyülenmemesi mümkün değildir. Kaba taş yapısın rağmen kale yüzyıllardır sağlam ve ihtişamını korumaktadır.

Azerbaycan Köroğlu Kalesi

Azerbaycan Köroğlu Kalesi

Köroğlu Kalesine Misafirlik

Azerbaycan’ın sayılı kaleleri arasında önemli bir yer sahibi olan Köroğlu kalesi her gün birçok misafire kapılarını açmaktadır. Azerbaycan’a gittiğinizde bu eşsiz kaleyi ziyaret ederken Köroğlu’nun neden bu kaleye sığındığını Köroğlu’nu hissederek anlayacaksınız. Hem tarihin mistik havasıyla bütünleşecek hem de Köroğlu’nun ruhuyla tanışacak olup onu anlamaya çalışıp meraklı düşüncelere dalacaksınız.

 

Azerbaycan Köroğlu Kalesi

Bakü şehrinde bir tepe üzerine inşa edilen Köroğlu Kalesi, orta çağ mimarisinin çarpıcı bir örneğidir. ‘Mağaraların Kraliçesi’ olarak bilinen kale, çok sayıda geçit, oda ve bir yeraltı gölüne sahiptir. Tarih boyunca, kale bir kraliyet ikametgahı ve bir hapishane olarak hizmet vermiş ve onu tarih ve işlevin nihai karışımı haline getirmiştir.

Bakü’de bir tepe üzerinde bulunan Köroğlu Kalesi, geç Bizans ve Türk kökenli daha sonraki modifikasyonlar olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Zirvede, kale 1000’den fazla odaya ve 70’den fazla kuleye sahipti. Kalenin üzerinde bulunduğu tepeye altta ve üstte olmak üzere iki kapıdan girilmektedir. Üst kapı, muhafızların kaleye yaklaşan herkesi görebileceği geniş bir platforma açılıyordu. Bu, özellikle alevli oklarla silahlandırıldığında, dışarıdan gelenlerin içeri girmesini ve sakinleri tehdit etmesini zorlaştırdı.

Yapının konumu da onu mükemmel bir savunma kalesi haline getirdi. Bakü’nün merkez pazar meydanını gözden kaçırdığı için potansiyel saldırganlara karşı koruma görevi gördü. Bu, Bakü sakinlerini korumanın yanı sıra, tüccarların düşmanların müdahalesi olmadan iş yapmak için güvenli bir yere sahip olmalarını da sağladı. Savaş zamanlarında, askerler için barınma ve yiyeceklerin kasaba sınırları içinden gelmesi gerekeceğinden, bu daha da kritik hale geldi. Kasaba halkı için güvenlik ve tüccarlar için iş güvenliği sağlayarak, kale kasabanın hayatta kalmasını ve refahını sağladı.

Kalenin ayrıntılı tahkimatları, yalnızca orada yaşayanların surlarına girebilmesini veya onları gözetimsiz bırakabilmesini de sağlıyordu. Dış duvarları kireçtaşından; iç duvarları tuğla ve taş bloklardan yapılmıştır. Bu duvarlar, savunmacıların uzun süreli kuşatmalar sırasında susuz kalabilmeleri için birkaç gözetleme kulesi ve bir su tedarik sistemi tarafından noktalandı. Ek olarak, kuşatma altındaki sakinler için hızlı çıkışa izin veren 12 kapı, içeride olanları açlıktan veya ölüm talep etmeden önce tahliye için zaman tanıdı.

Köroğlu Kalesi’nin güzelliği de ziyaret etmek isteyenlerin ilgisini çekti. Birçoğu, dikkate değer herhangi bir yapının bir tür yeşillik veya çiçeklerle süslenmesi gerektiğine inanıyor – bu durumda, tepesini süsleyen kireçtaşı ağaçları. Zamanla, bu, yapının zeminini süsleyen çok sayıda kireçtaşı ağacına yol açmıştır. Turistler ayrıca, bazı odalarında süslü avizeler ve süslü tavanlar gibi kale içindeki çeşitli ilgi çekici yerlere çiçekler diktiler. Bu, hem turistleri hem de yerlileri bu tarihi dönüm noktasına çeken genel olarak canlı bir görünüme yol açmıştır.

Sayısız işlevi ve çarpıcı güzelliğiyle kanıtlandığı gibi, Köroğlu Kalesi, iyi işleyen bir orta çağ kalesinin mükemmel bir örneğidir. Stratejik konumu, Bakü sakinleri için hem güvenlik hem de refah sağladı; tahkimatları onu neredeyse geçilmez hale getirdi; ve güzelliği birçok kişiyi kendisine çekti ve onu turlar için ideal bir yer haline getirdi. 500 yıllık terk edilmeden sonra bile, bu yapının hem kasabanın ayakta kalmasını hem de tüccar karlarını aynı şekilde sağlamada ne kadar başarılı olduğuna dair hala çok şey var.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!