Azerbaycan Kültür Ve Yapısı

Azerbaycan Kültür Ve Yapısı

Azerbaycan Kültür Ve Yapısı, Azerbaycan Cumhuriyeti 1918 yılında kurulmuş olup 1991 yılında resmen bağımsızlığını ilan ederek kendi başıma bir Cumhuriyet olmuştur. Genel olarak Azerbaycan Cumhuriyetine baktığımızda Azeri halkının yanı sıra Türkler, Ermeniler ve Ruslar Azerbaycan’ın birer vatandaşı olarak gözümüze...

Azerbaycan Kültür Ve Yapısı

Azerbaycan Kültür Ve Yapısı, Azerbaycan Cumhuriyeti 1918 yılında kurulmuş olup 1991 yılında resmen bağımsızlığını ilan ederek kendi başıma bir Cumhuriyet olmuştur. Genel olarak Azerbaycan Cumhuriyetine baktığımızda Azeri halkının yanı sıra Türkler, Ermeniler ve Ruslar Azerbaycan’ın birer vatandaşı olarak gözümüze çarpmaktadır. Azerbaycan Cumhuriyetin nüfusunun büyük bir bölümü genç nesillerden oluşmaktadır. Azerbaycan’ın resmi dili Azerice olup halk Azerice için Azerbaycan Türkçesi olarak adlandırır. Azerbaycan halkı kendi anadilleri olan Azerice dışında Rusça ve Farsçayı da çok iyi bir şekilde konuşarak lisan açısından kendini ikiye katlar.

Azeri halkı için önemi büyük olan müzik Azerbaycan’da tam bin yıllık bir geçmişe sahip olup halkın sevincini, coşkusunu, hüznünü belirten ruh hallerinden esinlenerek hayata geçirilmiş olup dansla harmanlandığında muhteşem bir görsel şova dönüşür. Müzik Azeri halkında giderek gelişmektedir. Azeri çalgılarıyla bütünleşen halk dansları tüm dünyada bilinmektedir. Halkın büyük kısmı Müslüman olup geri kalan toplum farklı dinler içermektedir. Azerilerin büyük çoğunluğu Şiilik mezhebindedir. Müslümanlık ve Şiilik mezhebinde olmasına rağmen Azeri toplumu Müslümanlık öncesi inanışlarına saygı duyup bazı ağaç, taş gibi tapınma inanışlarına sahiptir.

Azerbaycan Kültür Ve Yapısı

Azerbaycan Kültür Ve Yapısı

Azerbaycan Misafirperverliği

Oldukça misafirperver bir halktır. Bunun yanı sıra bir misafirliğe gittiğinden asla eli boş gitmez. Yemeğin lezzetlerini parmaklardan geldiğine inana Azeri halkı aile ortamında yemeklerini elleriyle yemektedir. Genellikle pilav çeşitleri vazgeçilmezleridir. Azerbaycan’ın kültür ve yapısını Azerbaycan’da yaşayarak bire bir yaşamak çok yerinde bir karar olur.

 

Azerbaycan Kültürel Birikimlilik

Azerbaycan, Batı Asya’da Türkiye sınırında bir ülkedir. Doğuda Irak ve İran, batıda Türkiye ve güneyde İran ile komşudur. Azerbaycan’ın adı Arapça بئر الأبقرة’dan gelmektedir (çeviri: ‘bahar bahçesi.’) ‘Azerbaycan’ adı, MÖ 6’dan MS 9’a kadar hüküm süren bir Nabat kralı olan C. VIII Hazar ‘Abi-azzar’dan türetilmiştir. Eski zamanlarda Azerbaycan, Ermeni Yaylalarında bir bölgeye atıfta bulundu. Ayrıca Gagadaiu, Gugadu ve Gugad olarak da biliniyordu. Klasik zamanlarda bölge İran’ın bir parçasıydı ve Gagon-gad veya Gandugadu olarak biliniyordu. Azerbaycan, coğrafi kökenine ek olarak, Ermenistan ile ortak bir dini paylaşıyor: Hıristiyanlık. Ancak buna rağmen, Azerbaycan ağırlıklı olarak Müslüman bir ülke olmaya devam ediyor.

Azerbaycan kültürü, coğrafi, dini ve tarihi çeşitliliğinden etkilenir. Doğu ve Batı kültürlerinin kavşağında bulunan Azerbaycan’ın zengin kültürel çeşitliliği coğrafi konumundan kaynaklanmaktadır; İran, Irak ve Türkiye ile sınır komşusudur. Bu ülkeler, Azerbaycan kültürünün gelişmesine katkıda bulunan farklı gelenek ve kültürlere sahiptir. Örneğin İran, mutfak akademileri ve gıda bilimi ve yemek pişirmeye adanmış üniversiteler gibi mutfak sanatlarında güçlü geleneklere sahiptir. Ayrıca hem İran hem de Irak, Azerbaycan kültürünü tiyatro ve davul-şok veya davul-grupp dansı gibi halk performans sanatları yoluyla etkilemiş güçlü tiyatro kültürlerine sahiptir.

Azerbaycan mimarisi bölgenin tarihini ve kültürünü yansıtır. Azerbaycan’daki mimari stiller, Doğu Avrupa’nın diğer bölgelerinde bulunanlara benzer; örnekler arasında Yunan esintileri taşıyan komünist estetiğe sahip tiyatrolar ve sanat galerileri gibi kamu binaları sayılabilir. Bununla birlikte, bazı kırsal yapılar, İslami geometrik desenler taşıyan beyaz sıva kaplı tuğla veya taştan yapılmış kubbelerle geleneksel Azerbaycan mimarisine sahiptir. Azerbaycan kültürü, binalara ek olarak, davatat veya kutsal şahsiyetleri veya ruhları onurlandıran geleneksel danslar gibi gelenekler aracılığıyla da güçlü bir karakter sergiler; dolayısıyla bu danslar Azerbaycan kültürünün manevi boyutunu ifade etmektedir.

Azerbaycan’da var olan güçlü kültürel kimlik, kendine özgü geleneklerinden kaynaklanmaktadır. Popüler bir geleneğin bir örneği, bir grup müzisyenin yaylı çalgılar çaldığı ve diğerlerinin kendi kültürlerini kutlamak için çevrelerinde daireler çizerek dans etmesinden oluşan dolmathes’tir. Bir başka popüler gelenek, Zhandovar Jhandar Nury Pəri Shah Mirzəsət Bala Agvian (veya Shah Mirzashuh II) gibi kahraman karakterler hakkında şarkı söylerken kulüpleri veya hançerleri tutarken atletik başarılar sergileyen bir gruptan oluşan ağlardır. Diğer bir örnek ise, şehzadeler, mollalar veya toprak ağaları gibi toplum üyeleri hakkında hicivli şarkılar söylerken kadın kılığına giren bir grup genç erkeğin, toplumdaki konumlarını yoksul alt sınıf köylülerden çıkar sağlamak için kötüye kullanmasıdır.

Yukarıdaki tartışmaya dayanarak, Azerbaycan’ın zengin gelenekleri ve güçlü dini inançlara sahip homojen nüfusu nedeniyle güçlü bir kültürel karaktere sahip olduğu sonucuna varılabilir. Tarih boyunca diğer kültürlerden etkilendiği için Azerbaycan, tarihini ve çeşitliliğini Dolmathesmanfestation gibi festivallerle her yıl dans ve müzik yoluyla kutlayan eşsiz bir kültürel karakter geliştirmiştir.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!