Azerbaycan İrvanahlar Sarayı

Azerbaycan Şirvanahlar Sarayı

Azerbaycan Şirvanahlar Sarayı, Şirvanşah Sarayı 15.yüzyılda Şirvanşah hükümdarı İbrahim Halilullah zamanında yapılmış bir Azeri Sarayıdır. Şirvanşah Sarayı tüm dünyaca bilinen bir saray olup UNESCO aracılığıyla 2000 yılında kültür mirası sayılarak dünyanın tanınmış sarayları arasında yer almıştır. Bu güzel saray...

Azerbaycan Şirvanahlar Sarayı

Azerbaycan Şirvanahlar Sarayı 15.yüzyılda Şirvanşah hükümdarı İbrahim Halilullah zamanında yapılmış bir Azeri Sarayıdır. Şirvanşah Sarayı tüm dünyaca bilinen bir saray olup UNESCO aracılığıyla 2000 yılında kültür mirası sayılarak dünyanın tanınmış sarayları arasında yer almıştır. Bu güzel saray kapıları ziyaretçilere ilk kez 1964 yılında açmıştır. Bakü’nün İçerşehir’inde yer alan bu saray Hazar denizine bakar.3 tane avlusu olan saray 6 bölümden oluşmaktadır. Bunlar Harem, Murat kapısı,türbe,kümbet, saray cami ve divanhanedir.Bu üç avlu sarayın bölümlerine çıkar.

Yukarı avlu dediğimiz ilk avluda Harem ve divanhane bulunmaktadır. Orta avlu dediğimiz ikinci avluda ise Murat kapısı ve kümbet’in yanı sıra Keykubat mescidi bulunmaktadır. Aşağı avlu dediğimiz son avluda ise Saray cami ve türbe bulunmaktadır. Saray’ın bölümlerini incelediğimizde Divanhane sarayın en güzel inşa edilmiş yapısı olup sarayın kuzeyinde yer almaktadır. Saray cami adını verdiğimiz bölüm ise Şirvanşah hükümdarı ve saray halkına ait bir minare ve iki kubbeden oluşan bir ibadethanedir.

Azerbaycan Şirvanahlar Sarayı

Azerbaycan Şirvanahlar Sarayı

Sarayda Bulunan Türbe

Sarayda bulunan türbe ise 1435 yılında Şirvanşah hükümdarı 1.Halilullah annesi ve oğlunun hatırasına yaptırmıştır. Taç kapı olan Murat kapısı Osmanlı padişahı 3. Murat’ın zamanında 1584 yılında yapılmıştır. Kümbet halk arasında derviş türbesi olarak adlandırılmaktadır. Bunun nedeni ise sufi bir derviş olan Seyyid Yahya Bakuvi’nin gömülü olmasıdır. Şirvanşah Sarayı tarihi bir zenginlik abidesi olup görülmeye değer saraylar arasındadır.

 

Şirvanahlar Sarayı Tarihsel Önemi Nedir?

Azerbaycan’daki Şirvanşahlar Sarayı, eski Sovyet cumhuriyetinin en ünlü simge yapılarından biridir. 1800’lü yıllarda bölgeye hakim olan Şirvanşah hanedanı için yaptırılmıştır. Saray şimdi Azerbaycan’ın tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinebileceğiniz bir müze. Ayrıca çarpıcı mimarisi ve muazzam bahçelerin fotoğraflarını çekmek için mükemmel bir yerdir.
Şirvanşahlar bölgede güç ve nüfuzu temsil ediyordu. Sabah klanının Ağdağlı kolunun üyeleriydiler ve Harezm’den geliyorlardı. Diğer hanedanları yendikten sonra 1236’da kendi Şirvanşahlarını kurdular. 13. yüzyılda Moğollar tarafından kovulana kadar Tiflis’teki (bugünkü Azerbaycan) saraylarından hüküm sürdüler. Başkentlerini kaybettikten sonra bile gölge hükümet olarak kırsal kalelerinden yönetmeye devam ettiler.
Sarayın mimarisi bölgenin doğal güzelliğini yansıtıyordu. Tamamen Azerbaycan’ın başkenti Bakü civarındaki ocaklardan çıkarılan beyaz mermerden inşa edilmiştir. Duvarlar, karmaşık oyma çiçek desenleri, kemerler ve zirvelerle dekore edilmiştir. Estetik değerine ek olarak, mermer çürümeye karşı oldukça dirençlidir ve aşırı sıcaklıklara dayanabilir. Bu, dayanıklılığı ve nemden kaynaklanan çürümeye karşı direnci nedeniyle bina inşa etmek için ideal hale getirdi.
Şirvanşahlar, 300 yılı aşkın bir süre saraylarından hüküm sürdüler; onların soyundan gelenler daha sonra ‘Şirvanşahlar’ olarak anılacaktır. İsimleri, şimdi Azerbaycan’da Karabağ Eyaleti olan bölgenin eski adı olan ‘Şirvan’dan gelmektedir. Onların saltanatı sırasında Azerbaycan, sahip olduğu petrol yatakları nedeniyle dünyanın en zengin bölgelerinden biri haline geldi. Ancak, kötü yönetim ve siyasi çekişmeler nedeniyle hanedan sonunda servetini ve gücünü kaybetti. Tarih boyunca, siyasi huzursuzluk başkentlerini tehdit ettiğinde birçok hanedanlık büyüklüklerinden düştü.
Şirvanşahlar Sarayı, Azerbaycan tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinmek için mükemmel bir yerdir. Aynı zamanda, ülkenin geçmişinin şekillenmesinde rol oynayan iki unsur olan etkileyici mimari ve doğal güzelliğin fotoğraflarını çekmek için de güzel bir site. Sarayı ister bir tur kapsamında, ister tek başınıza ziyaret ediyor olun, bahçelerinin fotoğraflarını çekmeyi unutmayın!

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!